Dignity Prisen 2016
Guldsmed Mads Heindorf er endnu engang skaberen bag den vigtigste rekvisit ved årets DIGNITY-prisoverrækkelse i København.
Der står to bjerge på Mads Heindorfs arbejdsbænk. En kvinde og en mand er ved at bestige det ene. De rækker hånden ud for at hjælpe hinanden op af bjergets stejle sider. Imellem sig bærer de et rosagyldent hjerte.
- Lige som sidste år er grundinspirationen DIGNITYs logo – hjertet. Det er et symbol på kærlighed, så prisen skal have med kærlighed at gøre. Og her tænker jeg ikke kun på romantisk kærlighed, men generelt om vores kærlighed til hinanden som mennesker. Om to mennesker der forenes og hjælper hinanden, siger Mads Heindorf.
Den 31-årige guldsmed og DIGNITY-ambassadør er igen i år designer af DIGNITY Prisen. DIGNITY Prisen uddeles hvert år i slutningen af oktober til en person eller organisation, som har gjort en forskel i kampen mod tortur.
Prisen gik i år til DR-korrespondent Puk Damsgård og fotograf Daniel Rye. De fik prisen for biografien ’Ser du Månen, Daniel’, der er et ærligt og råt indblik i Daniel Ryes 13 måneder i IS-fangenskab, hvor han blev udsat for tortur.
Mads Heindorfs guldsmedeforretning på Gothersgade i København donerer både priser og arbejdstimer i forbindelse med ceremonien.
- Jeg mener, man skal gøre sit bedste for at være et godt menneske, og jeg synes det er fedt, at jeg kan bruge mit håndværk til at hjælpe DIGNITY i det, de laver, siger Mads Heindorf. Han blev udnævnt til DIGNITY-ambassadør efter sidste års prisoverrækkelse.
På billederne er den unge guldsmed i færd med at lægge sidste hånd på den figur, der skal bestige det andet ”bjerg”.
Den blev filet og slebet, manuelt og med et lille elektrisk bor. Det har taget omkring seks måneder at nå til dette punkt i processen, og omkring 10 af Mads Heindorfs medarbejdere har været inde over – lige fra tegnestue, til modellering, støbning, fræsning, polering og meget mere. Det har dog alligevel været en del lettere i år.
- Grundideen til designet var der allerede fra sidste år, så jeg skulle blot finde en ny måde at udtrykke det samme på, forklarer han.
Lige som sidste år er priserne lavet af forstenet træ, med en lille sirlig figur af guld og sølv på toppen. I år er det forstenede træ fundet på Bali – efter tre måneders søgen. Det forstenede træ er omkring 50 millioner år gammelt. I modsætning til sidste år er dette meget lyst, med nuancer af gul, rød og brun.
- Selvom der skal være en klar rød tråd fra år til år, så er det vigtigt, at priserne også er unikke. Modtagerne er helt unikke, så de fortjener noget unikt, siger Mads Heindorf.
Værdien af de to priser er cirka 50.000 kroner. Mads Heindorf fik som noget ekstraordinært at vide, hvem modtagerne var, mens han arbejdede på priserne. Så han har haft begge vindere og ikke mindst Daniels oplevelser i tankerne.
- Symbolikken i prisernes design er netop, at man står neden for et bjerg af forhindringer og problemer. Det er en proces at arbejde sig op af bjerget og nå toppen. Men figurerne hjælper hinanden med at bestige problemerne, med værdighed og kærlighed.
Priserne blev overrakt i går på den Franske Ambassade i København.
Comments
1 Comment